De ultieme website voorbereiding checklist: Wat je moet weten voordat je op zoek gaat naar een website designer

Je bent op het punt aangekomen dat je met je website wilt beginnen. Je benadert een aantal website designers en wordt overladen met vragen…

“Wat is het doel van je website? Welke pagina’s wil je op je website? Wat voor soort content wil je op je website? Heb je al nagedacht over de functionaliteiten?”

Het kan best een beetje overweldigend aanvoelen, maar dat hoeft niet.

Wil jij goed voorbereid naar een website designer stappen? Maar heb je geen idee waar te starten? Dan ben je op de juiste plek. Ook al heeft iedere website designer andere ideeën voor een website, het is altijd goed om te starten met de basis (/jouw basis) en vanaf daar samen verder te gaan kijken.

In deze blog laat ik je zien hoe jij goed voorbereid naar een website designer stapt, met mijn beste tips om het website proces een stukje makkelijker & leuker te maken.

4 stappen voor een PERFECTE VOORBEREIDING op je websitedesign

Dus waar begin je? Hoe bereid je je voor? En hoe bereik je een website waarbij alle elementen perfect op elkaar zijn afgestemd?

Met deze 4 stappen ga jij top voorbereid het gesprek in met een website designer:

  1.  Bepaal het doel van je website
    Als ik met klanten samenwerk wil ik graag weten wat het doel is van hun website en wat ze van hun website verwachten?
  2. Breng de scope van je website in kaart
    Zodra je het doel weet ga je kijken naar de scope van je website. Welke pagina’s wil je? Welke features zijn nodig om het doel te bereiken en wat is de planning?
  3. Start met het schrijven van je teksten
    Nu je het grote plaatje voor ogen hebt, kan je starten met het schrijven van de teksten voor de individuele pagina’s.
  4. Let’s get visual met een moodboard!
    Dit vind ik het allerleukste gedeelte; het bepalen van je huisstijl/branding. Je logo, kleuren, lettertypes, fotografie, stijl, etc. En doe je dit zelf of huur je daar iemand voor in (zoals mij ;-))?

Al deze elementen zijn cruciaal voor het succes van je website(designproces). Ik kan me voorstellen dat het wat overweldigend overkomt. Maar no worries! Ik ga je hieronder stap voor stap meenemen.

Ps. Een stap die ik hierin niet heb meegenomen is het kiezen en registreren van je domeinnaam + webhosting. Het is niet essentieel dat je dit vóór je gesprek met een website designer al hebt geregeld. Wil je daar wel al mee aan de slag en kan je wel wat tips gebruiken? Houd dan mijn blog in de gaten want er komt snel een blog aan waarin ik uitleg waar je allemaal op moet letten.

Stap 1. Wat is HET DOEL van je website?

Voor een website designer (en jezelf) is het belangrijk te weten wat het doel is van je website.

Vragen die je jezelf kan stellen zijn:

  • Voor wie is je website?
  • Wat ga je voor hun oplossen?
  • Wat verwachten zij te vinden op je website?
  • Is het doel van je website om te informeren, verkopen of te entertainen?
  • Welk product/dienst ga je aanbieden op je website?
  • Kijk naar een aantal websites van je concurrenten (indien die er zijn). Hoe wil je dat jouw website zich onderscheidt tov hun website?
  • Wat zijn je verwachtingen van je website?

Dit is het meest belangrijke onderdeel van je websiteproces. Als deze vragen niet duidelijk zijn, kan het maar net zo zijn dat het hele project een valse start krijgt.

Extra tip! Het kan handig zijn om je doelen nog iets verder uit te werken. Een alinea of kleine samenvatting met daarin je verwachtingen. Dit zal je designer helpen om het juiste design voor jou neer te zetten.

Stap 2. Bepaal DE SCOPE van je website

Het doel van je website is nu duidelijk. Volgende stap is het definiëren van de scope van je website. Welke pagina’s wil je? Welke features zijn nodig om het doel te bereiken en wat is de planning?

Een slecht uitgeschreven project scope kan de nodige gevolgen hebben. Je komt er b.v. tijdens het proces achter dat je bepaalde pagina’s en/of functionaliteiten mist. Je website lancering wordt keer op keer uitgesteld en je krijgt te maken met extra kosten.

Dat wil je niet.
En kan voorkomen worden.
Door jou én je website designer.

Belangrijke vragen die je op weg helpen met de scope van je website:

Wat voor type website wil je?

Ga je voor een landingspagina, een blog, een webshop of presentatie van je werk?

Wanneer wil je de website af hebben?

Een website is veel werk. Niet alleen voor de designer, maar ook voor jou. Er wordt van jou verwacht dat je alle teksten, foto’s, video’s, etc. aanlevert. Het traject met een website designer kan kort zijn. Maar alleen als jij de content op tijd aanlevert ;-).

Welke functionaliteiten wil je op je website?

Houd hierbij rekening met het doel van je website. Welke functionaliteiten zijn er nodig om dat doel te bereiken?

Denk aan:

  • Aanmelden nieuwsbrief
  • Downloaden van een gratis ebook
  • Een livestream van je Instagram feed
  • Een chatfunctie
  • Webshop
  • Meertalig
  • Beveiligde omgeving voor klanten, b.v. een leeromgeving -> inloggen.

Wat voor soort content wil je op je website plaatsen?

Wil je enkel foto’s & tekst? Of denk je ook aan video’s en/of podcasts?

Welke pagina’s heb je nodig?

Elke pagina moet een doel hebben. Heeft je pagina geen doel? CTRL+ALT+DELETE. Houd bij deze vraag ook in gedachten wat je doelgroep verwacht te vinden op je website. Dit kan je een goede leidraad geven bij het bepalen van je pagina’s.

Een basis website heeft een homepage, over jou pagina, diensten pagina en een contactpagina. Dit zijn de basics. Maar de meeste websites hebben meer pagina’s nodig:

  • Een blogpagina
  • Portfolio
  • Betaalpagina

Schrijf zoveel mogelijk items uit. Deze lijst kan je later met een website designer verkleinen of vergroten. Het aantal pagina’s beïnvloed uiteraard ook de prijs en de tijd die nodig is voor het ontwikkelen van je website.

Wat is je budget?

Een website designer kan op basis van jouw budget bepalen of jullie een goede fit zijn. Je budget beïnvloedt ook gelijk de grootte en de features van je website.

De bovenstaande stappen kan je samen met je website designer oppakken. Mijn advies is om hier altijd eerst zelf mee aan de slag te gaan. Als je zelf al een goede, doordachte website scope hebt opgesteld, krijgt de communicatie met je website designer een vliegende start. Daarna kan je het samen verder finetunen.

De volgende stap is het maken van je content en aan de slag gaan met de visuele identiteit van je website.

Stap 3. Tijd om je WEBSITE TEKSTEN te gaan schrijven

Deze stap voelt wellicht wat onlogische en vroeg in het proces. Waarom kan je niet eerst met de website designer gaan zitten én dan pas gaan schrijven?

Het is heel verleidelijk om eerst aan je design te beginnen en dan pas aan je teksten. Meesten van ons zijn namelijk visueel ingesteld. Maar er is nog een andere reden!

Teksten schrijven is hard werken.

Je website teksten heb je niet in 1 dag, of 2, of een week geschreven. Ik heb het met mijn eigen teksten gezien; bloed, zweet en tranen ;-).

Je moet namelijk ook zorgen dat je content verbindt en aanzet tot actie. En dat deze SEO proof is.

Maar er is nog een reden om er alvast aan te beginnen! Als je je teksten al grotendeels af hebt zal het proces met je website designer ook een stuk sneller gaan. Je website designer hoeft dan niet op de content te wachten en kan asap starten met het design van je website.

Uiteindelijk heb ik besloten om samen te gaan werken met een copywriter.

Daarin heb je 2 opties:

  • Je laat de teksten volledig schrijven door de copywriter of
  • Je schrijft zelf de teksten en laat de copywriter deze nalopen (= wat ik heb gedaan met Lize van Niekerk).

Kijk wat voor jou het beste werkt.

Stap 4. Let’s get VISUAL

Yes, de laatste stap!!! Je gaat aan de slag met de branding van je business & website.

Je branding van je website is de manier om met je doelgroep te communiceren en ze aan te trekken. Doe je het in 1 keer goed, dan kan het je succes bepalen. Pak je het halfbakken aan, dan ben je één van de al zo vele websites.

Mooie visuele content op je website kan zorgen voor een toename in kliks, verbinding met je doelgroep en meer omzet.

Maak een moodboard op Pinterest

voor je website. Dit gaat een website designer een goed beeld geven van wat je mooi vindt, maar ook wat je niet mooi vindt.

Verzamel websites en/of designs die je mooi vindt. Zoek bijvoorbeeld eens op Websitedesign of Website layout binnen Pinterest.

En maak daarnaast een lijstje van websites die je mooi vindt + die je niet mooi vindt. Als je daarbij ook nog kan aangeven wat je mooi vindt aan de websites en wat niet maak je helemaal een goede move ;-).

Je huisstijl

Het visuele gedeelte van je website wordt veelal beïnvloed door je huisstijl kleuren, lettertypes, huisstijlelementen en je logo. Het is het gezicht van je merk. Een unieke & consistente visuele identiteit is dé manier om de aandacht van je doelgroep te trekken. Je wilt dat je doelgroep jouw website herkent uit duizenden.

Deel je huisstijl met je websitedesigner en hij/zij zorgt ervoor dat je website 1:1 matcht met de identiteit van jouw merk.

Beelden

Beelden zijn belangrijker dan ooit. Hoge kwaliteit beelden geven een website niet alleen een professionele look en feel, maar ze communiceren ook jouw boodschap en helpt met het opbouwen van vertrouwen. Ik raad daarom ook altijd aan om samen te werken met een professionele foto- en/of videograaf.

Wil je aan de slag met een professional? Bereid je dan goed voor door vooraf (komt ie weer ;-)) een moodboard te maken met daarop wat je wilt uitstralen. Door het maken van een moodboard en deze af te stemmen met je foto- en/of videograaf zorg je ervoor dat jullie op 1 lijn zitten.

En qua kleding nog een tip; Stem deze af op de kleuren van je website.

AAN DE SLAG met een website designer

Je bent er nu helemaal klaar om aan de slag te gaan met een website designer. Alle bovenstaande stappen kunnen jullie samen verder gaan finetunen. En dan is het tijd voor de ontwerp & bouwfase van jouw website.

Een website die opvalt, uniek is en jouw (merk) persoonlijkheid perfect weerspiegelt. Die je doelgroep verbindt met jou.

Samenwerken met een website designer:

  • Bespaart je tijd & geld
    wat betekend; meer tijd voor de dingen die je leuk vindt en waar je goed in bent.
  • Je hoeft niet zelf te gaan klungelen
    met het installeren van wordpress, een thema, zorgen dat je website er op alle devices er goed uit ziet, etc.
  • Je krijgt een uniek design
    helemaal afgestemd op jou en een website die kwaliteit schreeuwt.

Samenwerken? Als design & marketingexpert met meer dan 15 jaar ervaring help ik je met een website die je altijd al hebt gewild. Ik vertaal jouw verhaal en persoonlijkheid naar een stijlvolle & authentieke website. Of je nu beginnend ondernemer bent of al een succesvolle business runt.

Bel/Whatsapp me op 020 211 76 99 of stuur me een e-mail op hi@redhoney.nl

ik ben ANNET

#webdesign & #personalbrandingexpert

Wil jij in een online jungle waar iedereen hetzelfde is het verrassingsmenu zijn dat smaakt naar meer? You came to the right place ;). Volg mij voor inspo & tips voor het neerzetten van een onvergetelijke 1ste indruk. 

TOP LINKS

READ the LATEST

Fancy working together?
Shop onze
Website templates
#makeover
Custom
Website design

#maatpak